Postcrossingcilik

Temmuz 06, 2020

Dün Postcrossing’den bir eposta aldığımda biraz da Postcrossing anlatayım dedim. 8 gün sonra Postcrossing 15.yıldönümünü kutlayacakmış. Bana da diyor ki posta kutunun yanında kartlarınla birlikte fotoğrafını bizimle paylaş ve yayınlayalım, 15. Yılımızı birlikte kutlayalım.

Ben de bana ulaşan ve en sevdiğim kartpostalların birkaçıyla posta kutumun başında poz verdim. Neticede gidip atabileceğim bir kutu yok. Bu kare şimdi sitelerinde.



Öncelikle Postcrossing nedir?

Postcrossing dünya genelinde rastgele insanlara tek seferlik gerçek kartpostal gönderme ve rastgele insanlardan tek seferlik gerçek kartpostal alma sistemidir. Bir anlamda eski alışkanlıklarımızı yaşatmak da diyebiliriz.

Ben yaklaşık 4 yıldır  Berillium kullanıcı adıyla üyeyim. Bugüne kadar 38 kartpostal gönderip 41 kartpostal aldım. Finlandiya, Çin, Almanya, İtalya, Hollanda, Polonya, Portekiz, Rusya, Tayland, Amerika gibi gibi. Kartlarda yemek tarifleri, şiirler, o ülkenin hatta o şehrin o anki hava durumu, gönderen kişilerin hayattaki hedefleri, meslekleri, severek yaptıkları uğraşlar, varsa evcil hayvanlarıyla ilgili yazılar var bana ulaşan kartpostallarda. 

Postcrossing haritam

Nasıl çalışır?

Postcrossing adresinden ücretsiz üyelik başlatmalısın.  

Önce profilini oluşturmalısın. Burada ne tür kartpostalları sevdiğini, sana ait bilgileri ve iletişim adresini kaydetmelisin. 

Adres konusunda yaşadığım bir talihsizliği anlatmak istiyorum. İlk başlarda ev adresimi vermiştim, Kartal İstanbul, ancak hiç kartpostal gelmedi, sanırım kayboldu. Kartal PTT'yi birkaç kere aradım belki gelmiş ve orada bekliyordur diye ama hiçbir yerde yoktu. Belki de hiç gelmedi emin değilim. Sonra iş adresimi verdim, Levent İstanbul. Sonra kartlar tıkır tıkır yağmaya başladı. İş yerlerinin olduğu muhitte posta dağıtımı daha dikkatli yapılıyor galiba. 

Sistem her giriş yaptığında farklı dilde sana “merhaba” diyor bu çok keyifli. Mesela bu yazıyı yazdığım an ekranda görüntülediğim merhaba Maori dilinde Kia ora.

Kartpostalları kitapçılardan veya sahaflardan alabilirsin. Sahaflardaki kartlar pahalı olabiliyor şimdiden uyarmak isterim. Son zamanlarda sevimli ev eşyaları satan yerler de sevimli kartlar satabiliyor. Ayrıca yurtdışına gittikçe kartpostal almaya özen gösteriyorum. Giden arkadaşlarım oldukça onlardan da istiyorum. Beni tanıdıkları için ne tür kartlara bayılırım biliyorlar :)

Göndereceğin kartpostalların elindeyse şimdi sistemden rastgele adres istemelisin. 

Gelen profile girip ne tür kartpostallar almak istediğini okumanı öneririm. Kimisi zarf içinde kart almaktan hoşlanmayabiliyor, pullar zarf yerine kartın üzerinde yapışık olsun isteyebiliyor veya pulsuz, üzerinde damgalı kart almak istemeyebiliyor. 

Sistem o karta özel bir ID veriyor, kartın üzerine bu numarayı yazmayı unutmamalısın, böylece kartpostalı teslim alan kişi bu kodu sisteme işliyor böylece kartının ulaştığının teyidini vermiş oluyor. Gönderdiğin kart alıcıya ulaşıp ID kodu sisteme işlendiğinde sana bir eposta geliyor, "Hurray! Your postcard to ... arrived." diye. Kişi sana bir teşekkür notu yazmış olabiliyor. Aynı şekilde sen de bir ülkeden kartpostal aldığında bu ID numarayı işlemelisin. Dilersen sen de bir teşekkür notu yazabiliyorsun buraya.

Başlangıçta sistem düşük sayıda kart gönderme izni veriyor (sanırım 5 civarıydı). Kart gönderip almaya başladıkça bu sayı yavaş yavaş artmaya başlıyor. Kart gönderdikçe kart alma hakkın doğuyor. Pul ve zarf konusunda dikkatli olmanı öneririm. Kartpostal göndermenin ve almanın güzelliği bu zaten, üzerinde mis gibi pullarla gelmesi. Herkes için daha çok mutluluk nedeni :) Ofiste çalışırken bazen adıma kartpostallar geliyor, o an öyle mutlu oluyorum ki, koşa koşa alıyorum kartlarımı, bir heyecan nereden gelmiş neler yazıyor okuyup bitiyirorum.


Kartpostala istediğin ne varsa yazabilirsin. İster şiir, ister yemek tarifi ister şarkı sözü ya da resim çizebilirsin sen de. Tabi ortak bir dil var, İngilizce hazırlamalısın kartlarını. 

Sonra güzel güzel pulları yapıştırıp sana en yakın PTT’nin yolunu tutmalısın. PTT’den de pul alabilirsin veya şuradan satın alabilirsin: Filateli

Yurtdışına herhangi bir kart gönderim ücreti Ekim 2019'da 5.50 TL'ye çıkmıştı, o zamandan bugüne değişen çok şeyin olmamasını umuyorum. Yani kartın üzerine 5.50 TL'lik pul yapıştırman yeterli. Kartlarını postaladıktan sonra yapman gereken şey beklemek :) 

Burası öyle keyifli bir platform ki 100’lerce hatta 1000’lerce kartpostal alış verişi olanlar var ve kimisi duvarlarını bu kartpostallarla doldurmuş. Aldığım kartpostallar böyle benim de. Gösterimde olan tiyatro oyunlarının tanıtım broşürünü gönderenler oldu, hatta bir yazar kitabı için hazırlanan ayraçtan bana da göndermişti.

Postcrossing blog’da okuduğum bir hikaye var. Marina profilinde diyor ki, bana sizden bir anı olacak şekilde ipler, yünler gönderin. Dünyanın dört bir yanından 60 ülkeden Marina’ya bu ipler yağıyor. Sonra bu parçalarla 10 metrelik upuzun bir atkı örüyor ve adı arkadaşlık atkısı oluyor. Dünyanın her yerinden minicik minicik toplananlarla aslında herkes biraraya gelmiş buluşmuş oluyor.

Pandemi nedeniyle kartpostal trafiğime bir süreliğine ara verdim. Sanırım 2021’de devam edeceğim.

Buralarda kartpostal alıp gönderenler varsa hikayelerini okumak isterim. Bahsetmeyi unuttuğum detaylar olabilir, soruların olursa yanıtlarını içerecek şekilde bu yazımı düzenleyebilirim.

Sevgi saygı sepet sepet..

You Might Also Like

17 yorum

  1. Pandemi nedeniyle ara verdiğim ama çok çok özlediğim harika uğraş postrossing! Kart geldiğini öğrendiğim anki mutluluğumun tarifi yoktur herhalde... İnstagram'da kartı beğenip karşılıklı takas yaptığım da çok oldu ama sanırım nereden kimden geleceğini bilmeden kart beklemek çok daha keyifli... :) Kartların çok güzelmiş, özellikle de Ron Weasley'li pula bayıldım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok özledim ben de.. sana kart geldi dediklerinde o an elimdeki işleri sağa sola atıp kartlara doğru koşuyorum :) pul konusunda keşke pullar kartlara yapışık gelse de zarfta olmasa.. sonra böyle saklıyorum ;)

      Sil
  2. Resmen canım çekti yahuuu :) Hemen bende denemeliyim.... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aaa çok seversiinnnn :) sadece PTT'ye gitme kısmı biraz şeyyy :(

      Sil
  3. Bir ara çok sıkı Postcrossing'çi idim, bak şimdi yine heveslendim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeniden baslamayi o kadar istiyorum ki😊 tek engelim pttye gidememek ve ise gitmedigim icin kartların bana ulasamayacak olmasi🤷🏻‍♀️

      Sil
  4. hiç yapmadım ama blog arkadaşlarımız var yapan. çok tatliş fotolaar :)

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel bir uğraş bu, tebrik ederim. Bugün bana bıraktığın yorumu çok beğendim. Farkındalığı yüksek bir insansın. Bunun nimetlerinden istifade ediyorsundur mutlaka Beril. Sevgilerimle 😊🌷🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkur ederim sevgili Sibel. Bazen nimet oluyor bazen girdap ki girdap da bir nimettir bazen🍀 sevgiler benden de 🙋🏻‍♀️

      Sil
    2. Sana katılıyorum 👍🤗😊🌷🤚

      Sil
  6. Çok iyi yaaa denemek lazım 😊🌸

    YanıtlaSil
  7. şahaneymiş, bi ara benim çektiğim fotoğraf kartpostal olarak bana yollanmıştı. mutluluk vericiydi.

    YanıtlaSil
  8. İlk defa duyduğum bir sistem, gerçekten güzel gözüküyor, bir şekilde dünyanın bir çok yerinden insanların hayatına temas etme imkanı yakalıyorsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ve bu çok keyifli.. başka hayatlar, farklı el yazıları, renkler.. ;)

      Sil